Mout Artiest:
Check alle deelnemende brouwerijen op Mout Bierfestival - Nijmegen 2020!

De brouwerijen op Mout Bierfestival - Nijmegen 2020 zijn bekend!

geplaatst door:

Nik Linders

categorie:

Overig

Geduld wordt beloond laten we maar zeggen. We hebben ons best gedaan een fijne selectie aan internationale, nationale en lokale brouwerijen te strikken. Zie hieronder alle deelnemende brouwerijen op Mout Bierfestival - Nijmegen 2020 van A tot Z. De complete bierlijst wordt een week voorafgaand het festival bekendgemaakt.

AF Brew (Rusland)
AF Brew is een van de pioniers van de Russische speciaalbier revolutie. Ze zijn begonnen in 2012 in St. Petersburg, de bierstad van Rusland. Het begon als huurbrouwerij, maar sinds november 2016 hebben ze een volledige brouwerij neergezet. De brouwerij is gevestigd in een historisch pand uit de 18-19e eeuw. Naast de complete setup hebben ze ook een mooie ruimte waar allerlei toffe vaten vol liggen met dikke stouts.

Bakunin Brewery (Rusland)
Bakunin vind je net als AF Brew in St. Petersburg, Rusland. Daar brouwen ze bieren van hoge kwaliteit voor iedereen. Verwacht geen standaard bieren, want de focus ligt op het ongebruikelijke. Dus de gekste stouts en sours, maar ook een fijne range aan IPA's.

Blauwe IJsbeer
Als bezoeker van Mout voor jullie geen onbekende, Ab van Hees is met de Blauwe IJsbeer een graag geziene gast op onze festivals.. Sinds 2012 is deze brouwerij al actief, destijds begon het in Nieuwpoort Zuid Holland, inmiddels is de IJsberen familie verhuisd naar Tilburg.

Bronckhorster
Een echt ‘farmhouse brewery’ brouwerij met prachtige koperen ketels ingericht in een boederij. Tevens vind je er ook een gezellig terras met taproom (neem zeker een kijkje als je in de buurt bent). Bronckhorster is een echte familie brouwerij, buiten Steve Gammage werken ook zijn zoon Raymon en zijn vrouw Yvonne in de brouwerij. Steve is brouwtechnisch een alleskunner wat je ook terug zal zien in de meegebrachte bieren. Hij is afkomstig uit Richmond. Tijdens een vakantie in Nederland ontmoette hij Yvonne en de liefde lokte hem naar Nederland, waar hij trouwde met Yvonne en een schildersbedrijf startte. Op zijn 50e besloot hij het over een andere boeg te gooien en startte de huidige brouwerij. Destijds heette het nog Rodenburg, benoemd naar de voormalige paardenfokkerij die in de boerderij was gevestigd. Uiteindelijk volgde de switch en werd de brouwerij vernoemd naar het nabije kleinste stadje van Nederland.. Bronckhorst.

DAVO 
Brouwerij en brewpub in Deventer, daarnaast hebben ze ook nog een bar in Arnhem en opende ze onlangs een bar in Zwolle. Interessant weetje: DAVO is erg millieubewust: brouwen doen ze geheel op zonne-energie en hun dak staat vol met panelen. Het koelen in de brouwerij doen ze zoveel mogelijk door middel van het opvangen van regenwater, hiervoor staat een grote tank van 300 liter bij de brouwerij en het water vangen ze op van het dak van de brouwerij. Tenslotte was DAVO de locatie voor de release party voor het 'Beer Geeks Beat ALS' bier waar alle opbrengst ten gunste kwam aan Stichting ALS Nederland.

Frontaal 
Brouwerij Frontaal in Breda is een jonge brouwerij met uitgesproken smaak. Roel Buckens is in 2013 gestart met deze microbrouwerij. Na enkele jaren ervaring op te doen als hobbybrouwer was het tijd professioneel aan de slag te gaan. In 2015 zag Brouwerij Frontaal dan echt het levenslicht. Frontaal brouwt zowel traditionele als experimentele bieren waarbij de nadruk ligt op complexiteit, gelaagdheid en balans. Je ontdekt hier bijzondere bieren in een mooi jasje én met een goed en eerlijk verhaal. Brouwerij Frontaal is ook één van de drijfveren achter het jaarlijkse Brewda, Breda's tofste bierfestival.

Hooglander
 Hooglander Bier is een bierbrouwerij in het Brabantse Aarle-Rixtel. De brouwerij is in 2015 opgericht. Het motto van de brouwerij is geen “Geen dertien in een krat pils” bier te brouwen. Ze gaan vooral voor bier dat gebrouwen is met krachtige aromatische hoppen en hoogwaardige mouten. Dit alles op een natuurlijke en ambachtelijke wijze.

Kleine Beer
Voor wie veel festivals bezoekt is de Kleine Beer uit Lemmer geen onbekende. Bernd Beersma kun je namelijk ook als bezoeker op festivals aantreffen. De brouwerij dankt zijn naam aan Bernds bijnaam "Beertje". Misschien kan hij ook gelijk prachtige tattoo laten zien, geheel in stijl met zijn bijnaam en.. brouwerij! Bernd komt samen naar het festival met de heren van brouwerij het Roze Varken, waar hij onlangs een aantal bieren samen mee brouwde. Je raad het al, deze bieren kun je proeven tijdens deze editie van Mout Bierfestival!

Kompaan
Kompaan is opgericht in 2012 door de vrienden Jasper Langbroek, Jeroen van Ditmarsch en Frans ter Steege. Het begon met het brouwen van proefbrouwsels in de keuken bij Jasper, echter werden de heren daar na een aantal brouwsels verbannen en verruilden ze de plek naar een oud schoolgebouw in de Haagse wijk Moerwijk. Na jaren van huurbrouwen, oa bij de Sallandse Landbier brouwerij en Anders in België, openden ze een eigen brouwerij met een gekochte oude brouwinstallatie van brouwerij ‘t IJ.

Inmiddels is de brouwerij (incusief proeflokaal) niet meer weg te denken uit het Haagse brouwlandschap, en trekt men veel bezoekers uit de Haagse regio en fans van ver daarbuiten.

Mannenpap 
Na een periode van actief hobbybrouwen en het ontdekken van mooie smaken, hebben brouwers Jelmer ter Beek en Sjoerd Martens ervoor gekozen iedereen kennis te laten maken met Mannenpap. Twee gepasioneerde brouwers met verschillende kwaliteiten. Waar Jelmer een echte recepten en brouwnerd is, houdt Sjoerd zich het liefst bezig met technische brouwzaken, netwerken en het aan de man brengen van de pap. De heren brengen alleen bieren uit die zij zelf ook echt helemaal geweldig vinden. Hierbij is balans het sleutelwoord. Een bier dat “mwoah” is, gaat niet de markt op”.

Moersleutel
Brouwerij Moersleutel, welke bierliefhebber kent ze niet?! Het is pas opgericht in 2016 door de gebroeders Zomerdijk: Pim, Tom, Rob en Max, maar hebben flink naam gemaakt in korte tijd.

Ze hebben de gehele brouwerij zelf grotendeels gebouwd en vorig jaar hebben ze hun brewpub in Alkmaar genaamd The Scrapyard geopend. Ze staan bekend om hun dikke smaakbommen zoals de imperials strouts en super hoppige IPA's. 

Nevel Artisan Ales
Nevel, de brouwerij uit Nijmegen die sinds 2014 bestaat is een authentieke, duurzame brouwerij met een grote passie voor traditionele bierstijlen als saison, porter en stock ale. De inspiratie wordt uit het Rijk van Nijmegen zelf gehaald: bramen die langs hun fietsroute groeien, kersen van een boomgaard in Lent, bloemen op het terrein van de brouwerij"¦ Maar de brouwers kijken ook verder dan bier en verdiepen zich graag in ambachtelijke chocolade en kaas, vernieuwende restaurants en bijzondere kookboeken. Ze werken uitsluitend met gemengde vergisting, waardoor de bieren verfrissend, droog en complex zijn. Een groot deel van de bieren heeft op houten vaten gerijpt om nog diepere smaken te creëren. Vaak wordt er gebrouwen met gisten die de brouwers zelf hebben gevangen in de omgeving van de brouwerij, waardoor het bier een echt lokaal karakter krijgt. Een echte aanrader!

Oersoep
Bierbrouwerij Oersoep uit Nijmegen (Gelderland) is opgericht in 2012 door middel van crowdfunding. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een van de grotere spelers. Oersoep brouwt graag gelaagde bieren met een funky soul, heerlijke hoppigheid en een fris zuus briesje. Creativiteit, ambacht en plezier zijn de kern van Oersoep.

Oproer
Oproer is opgericht in 2015 door Bart-Jan Hoeijmakers (voorheen RUIG Brouwerij) en Mark Strooker (voorheen Brouwerij Rooie Dop). De twee startte een brouwerij met taproom en veganistisch restaurant in het voormalig CAB gebouw in Utrecht, en weten het in korte tijd tot een van de hotspots van Utrecht te maken.

In 2017 openen ze een nieuwe brouwerij aan de kanaaldijk in Utrecht en verplaatsen de productie naar deze nieuwe brouwerij om aan de aanhoudende vraag naar hun bieren te kunnen voldoen. Sinds 1 juni staat het team van Punk Dog in de keuken bij oproer. Veel van hun bieren zijn glutenvrij en uiteraard.. Vegan!

Põhjala (Estland)
Põhjala, de bekende brouwerij uit Tallinn. Ze hebben bieren waar het hart van menig beer geek sneller van gaat kloppen. Põhjala is opgericht in 2011 door 4 Estlandse Craft Beer geeks. Vrij snel sloot Chris Pilkington zich bij hem aan die al ruime ervaring had opgebouwd bij het Schotse BrewDog. In 2018 opende ze hun nieuwe brouwerij in de historische Noblesser scheepswerf in het Noorden van Tallinn. De nieuwe brouwerij is voorzien van een ‘state of the art’ 50 hl Rolec brouwinstalatie, een bottleline van Farmax. Tevens heeft de brouwerij een taproom met 24 vaste taps.

De laatste jaren zijn ze favoriet op menig bier festival, dus zijn erg trots dat wij hun bieren mogen laten proeven!

Rock City Brewing
Rock City is opgericht in 2014 en een vaste gast tijdens vele edities van Mout Bierfestival. Sinds 2018 hebben ze een eigen brouwerij in Amersfoort. De naam van de brouwerij dankt zijn naam aan de keien stad Amersfoort. In de middeleeuwen was Amersfoort een belangrijke bierstad, naast Gouda, Haarlem en Delft, Rock City Brewing heeft die traditie terug gebracht naar de stad (oa met het oude Phoenix bier).

ROTT. Brouwers
Moderne stoere bieren naar Engelse en Amerikaans voorbeeld. Ze experimenteren graag met ingredienten als koffie, fruit en zelfs snoep. Daarnaast vinden ze openheid belangrijk, en zo staan ze altijd open voor nieuwe ideeen van de mensen die hun bieren drinken en schenken.

To Øl (Denemarken)
To Øl komt uit Kopenhagen en is opgericht door Tore Gynther in 2010. Na jaren van huurbrouwen hebben ze sinds 2019 een eigen brouwerij in het Deense Svinninge. Sinds de opening van de nieuwe brouwerij ziet de ene na de andere fantastische IPA het daglicht, bieren die menig ‘hop head’ laat watertanden. De nieuwe brouwerij is tevens voorzien van een barrel room (voor barrel-aged bieren) en een speciale sectie waar ‘sour ales’ gebrouwen gaan worden. Laat je verleiden door de prachtige frisse bieren die zijn meegenomen, of laat je smaakpapillen verleiden door een dikke stout.

Van Moll 
Voormalig techno producer Erwin van Moll (Djax - Evolute) verruilde de techno deuntjes in 2013 voor brouwketels en opende Brewub van Moll in het centrum van Eindhoven.Inmiddels de hotspot voor menig craftbier liefhebbber. Ook hun eigen festival bij het prachtige Evoluon verkoopt steevast uit. Ze hebben een gebalanceerde core-range aan bieren, maar ook mooie specials, waaronder barrel aged.

vandeStreek
Wat in ooit in 2010 begon in Sanders flat op Kanaleneiland is nu uitgegroeid tot een van de grootste craftbier brouwerijen van Utrecht en omstreken. Drijvende kracht zij de broertjes van de Streek: Sander headbrewer en creatief master mind Ronald vandeStreek (check ook zijn podcasts 'lullen over bier' met vele brouwers als gast!). 

X-Brewing
Sinds 2018 brouwen Dennis Admiraal en Eva ten Haaf hun bieren, hier gingen 5 jaren aan hobby-brouwen aan vooraf. Met hun bieren zoeken ze graag de grens op, sterker nog: ze doen er graag een stapje overheen. Echter wel met het gebruik van eerlijke producten. Smaak en kleurstoffen komen er bij Dennis en Eva niet in. Alle flessen zijn voorzien van in het oog springend artwork.